Varvi-Välikylän historiaa

Varvin alueella on maineikas historia laivanrakennuksessa, sillä maailman merillä on seilannut yli sata Varvissa veistettyä laivaa. Alueella on sijainnut myös Santaholman saha (1926 – 1964), jossa on ollut parhaimmillaan yli 600 työntekijää, jolloin se oli kaupungin suurin työllistäjä.

Maston vihkiäisissä kansanedustaja, FM ja Raahen matkaoppaanakin toiminut Hanna-Leena Mattila piti puheen, josta saa elävän kuvan Varvin historiasta. Löydät puheen Masto-otsikon alta. Myös Kirsti Vähäkankaan jutut ”Varvin tytöt omatoimisina” ja ”Santaholomalaiset asu Sutelasa” kertovat Varvin elämästä ennenvanhaan. Löydät jutut seuraavista linkeistä:

https://raahenmatkailuoppaat.fi/meidan-kyla/rantatty-raaheksi/varvin-tytot-omatoimisina/

https://raahenmatkailuoppaat.fi/meidan-kyla/rantatty-raaheksi/santaholomalaiset-asu-sutelasa/

Löytyykö sinulta vanhoja valokuvia, jotka voisi julkaista kertomaan lähialueemme historiasta? Toimita valokuva sähköisessä muodossa (skannattuna) verkkosivun ylläpitäjälle ja liitä valokuvan yhteyteen kuvateksti. Muistathan, että kuvassa esiintyviltä ihmisiltä on kohteliasta kysyä lupa julkaisuun. Voit myös ilmoittaa mielenkiintoisista nettisivuista, jotka voisi lisätä linkkilistaan kaikkien luettavaksi.

RÄNTÄTTY RAAHEKSI – Varvin tytöt omatoimisina ,Kirsti Vähäkankaan kirjoittama lehtijuttu (oikealla ylhäällä)

Sutelan saunarakennus (alin kuva) alkukesästä 2010. kuva:AP
Sutelan saunarakennus purettiin kesällä 2010. Varvinrannan uudet tontit tulivat myyntiin ja paikalle on kohonnut uusia asuntoja (Raahen Seudun lehtijuttu rakennustöistä 20.9.2010).

Varvin alueen teiden nimet (keskellä ylhäällä) kertovat purjelaivakaudesta.